Vinurile se clasifică astfel: propriu-zise sau liniștite; vin de masă; vin cu indicație geografică (IG); vin cu denumire de origine controlată (DOC). stadiul de maturare a strugurilor și de caracteristicile lor calitative la cules ,vinurile DOC se clasifică astfel: vin cu denumire de origine controlată din struguri culeși la maturitate deplină (DOC-CMD); vin cu denu
Cum respira vinul Majoritatea vinurilor sunt vii, in sensul ca isi schimba compozitia chimica pe masura ce imbatraneste. Vinul absoarbe oxigen si, ca si celulele organismului uman, se oxideaza. La inceput, cand boabele de struguri se transforma in vin, emana dioxid de carbon. Respiratia vinului se refera la procesul prin care acesta este expus la aer. Uneori, vinul nou isi imbunatateste aroma
Ca si mancarurile, vinul are un caracter dinamic – inglobeaza o serie de ingrediente si arome care interactioneaza pentru a da un gust delicios alimentelor cu care este asociat. Cand vinul si mancarea se combina, dinamica fiecaruia se schimba. Rezultatul este ceva complet nou, succesul sau esecul acestuia depinzand de inspiratia noastra in a asocia cu inteligenta aceste doua surse de place
Vinurile de consum in functie de calitatea lor, se grupeaza in: vinuri de consum curent (VCC) au concentratia alcoolica de 8-10% vol. alcool, se obtin din soiuri de mare productivitate, cultivate in areale specializate, in vii sau din struguri de masa, din acestea fac parte: - vinul de masa (VM), cu taria de 8,5-9,5% vol. alcool; - vinul de masa superior (VMS), cu taria de peste 9,5% vol.
Nr. 283 / 23 februarie 2010 DECIZIA Nr. 14 privind PROCEDURA GESTIONĂRII ŞI UTILIZĂRIIÎNSEMNELOR DE CERTIFICARE A CALITĂŢII VINURILOR ,ÎMBUTELIATE ŞI DESTINATE COMERCIALIZĂRII Având în vedere: - HG nr. 1408/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ofic