Vinurile de consum

Vinurile de consum

vinurile_de_consum_400

Vinurile de consum in functie de calitatea lor, se grupeaza in:

  • vinuri de consum curent (VCC) au concentratia alcoolica de 8-10% vol. alcool, se obtin din soiuri de mare productivitate, cultivate in areale specializate, in vii sau din struguri de masa, din acestea fac parte:

- vinul de masa (VM), cu taria de 8,5-9,5% vol. alcool;

- vinul de masa superior (VMS), cu taria de peste 9,5% vol. alcool.

  • vinuri de calitate superioara (VS) au concentratia alcoolica minima de 11,5% vol. alcool, se obtin din soiuri cu insusiri tehnologice superioare, cultivate in areale delimitate si consacrate, care aplica o tehnologie proprie, din acestea fac parte:

- vinul de calitate superioara (VS) obtinute in anumite podgorii, cu taria de minima de 11,5% vol. alcool, vinurile poarta denumirea podgoriei;

- vinul de calitate cu denumire de origine controlata (DOC) obtinute in anumite podgorii, se disting prin originalitatea zonei de producere, de soi, de sortimentul de soiuri, de modul de cultura si de tehnologia folosita, provin din struguri cu un continut de zaharuri de minimum de 180g/l;

- vinuri de calitate cu denumire de origine si trepte de calitate (DOCC) sunt obtinute pe areale restranse, dupa reguli severe, la recoltare strugurii trebuie sa contina zahar, minimum 196g/l, iar la producerea acestor vinuri se respecta trei trepte de calitate:

  • recoltate la maturitate deplina, strugurii trebuie sa contina zahar minimum 196g/l, iar vinurile sunt recoltare la maturitatea de nnobilare, strugurii trebuie sa contina zahar minimum 220g/l, la strugurii albi si minimum 204 g/l la strugurii rosii, iar vinurile sunt DOCC- CT;
  • recoltate la stafidirea strugurilor, strugurii trebuie sa contina zahar minimum 240 g/l, cu atac de mucegai nobil sau stafiditi, iar vinurile sunt DOCC-CIB.
  • vinuri hibride, se obtin din struguri hibrizi direct producatori (HPD), sunt folositi in consumul familial, pentru obtinerea de otet alimentar si pentru obtinerea distilatelor.