Schimbarea compozitiei chimice a vinului in functie de varsta

Schimbarea compozitiei chimice a vinului in functie de varsta

schimbarea_compozitiei_chimice_a_vinului_in_functie_de_varsta_400

Cum respira vinul

Majoritatea vinurilor sunt vii, in sensul ca isi schimba compozitia chimica pe masura ce imbatraneste. Vinul absoarbe oxigen si, ca si celulele organismului uman, se oxideaza. La inceput, cand boabele de struguri se transforma in vin, emana dioxid de carbon.

Respiratia vinului se refera la procesul prin care acesta este expus la aer. Uneori, vinul nou isi imbunatateste aroma si savoarea prin aerare. A scoate dopul din sticla si a lasa vinul acolo sa se aereze este o solutie complet ineficienta. Gatul sticlei este prea stramt pentru a permite vinului sa respire efficient.

Cum se aereaza vinul

Pentru a aera corect vinul, trebuie sa utilizati una din metodele de mai jos:
Turnati vinul intr-un decantor (o cana mai mare) si lasati-l pentru cateva minute.
Turnati vinul in pahare mari cu cel putin 10 minute inainte de servire.

Ce vinuri au nevoie de aerare?

Majoritatea vinurilor rosii si doar cateva din cele albe pot beneficia de aerare.

Vinurile rosii, seci, noi

Vinul rosu, sec si nou are un gust mai bun daca este aerat, pentru ca acest procedeu amelioreaza gustul acid si vinul devine mai putin dur. Cu cat este mai tanar si mai acid, cu atat are nevoie de mai mult timp pentru a se aera. Majoritatea vinurilor seci au nevoie de aproximativ o ora pentru a se aera. Vinurile foarte acide au nevoie de 3-4 ore pentru a se aera.

Vinuri vechi, cu sediment.

Multe din vinurile vechi prezinta sediment, mai ales dupa ce trec de 8 ani. Acesta trebuie indepartat, intrucat poate avea un gust usor amar. Pentru a le elimina, tineti sticla dreapta pentru 1-2 zile inainte de a fi deschisa, pentru ca sedimentele sa se aseze la fund. Apoi, decantati cu atentie vinul: turnati vinul in decantor incet. Cand vinul de la gura sticlei devine tulbure, opriti-va din turnat. Cu cat este mai vechi vinul, cu atat este mai dificil acest procedeu.

Vinurile foarte vechi nu trebuie aerate prea mult timp. Dupa 10-15 minute, aroma vinului va incepe sa se degradeze rapid.

Ce pahare folosim

Cele mai potrivite pahare sunt cele transparente, incolore, pentru ca acestea permit dinstingerea culorilor reale ale vinului.

  • Paharele pentru vin rosu ar trebui sa aiba minimum 400 ml; multe din paharele de vin au intre 500 – 750 ml.
  • Pentru vinuri albe, paharele de 300-400 ml
  • Pentru vinuri spumoase, se utilizeaza pahare intre 250 ml – 400 ml.