Crama Vinuri Galati

Crama Galati

Crama Vinuri Galati reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Crama Vinuri Galati: Crama Galati.

Viile ocupa, in Moldova, o intindere de peste 90.000 hectare, ceea ce inseamna a treia parte din suprafata viticola a tarii. Plantatiile de vii se insiruie pe toatalungimea provinciei, incepand din Botosani, in nord, pana in Vrancea, in sud si pe toata latimea ei, din zona deluroasa a subcarpatilor rasariteni si pana in apa Prutului.

Urmarind harta viticola a Moldovei si coborand pe ea, din nord catre sud, ne intalnim cu cateva celebre podgorii pe care le amintim in preambulul calatoriei noastre.

Judetul Galati, in sud-estul Moldovei, a devenit o mare zona viticola, in care exista patru podgorii: Dealul Bujorului (cu centrele viticole Bujoru, Smulti, Oancea si Beresti); Nicoresti (cu centrele Nicoresti si Buciumeni); Ivesti (centrele viticole Ivesti, Tecuci si Corod) si Covurlui (centrele viticole Baleni, Scanteiesti, Pechea si Smardan).

 „Merlot-ul de Oancea”, reluarea tradiţiei

Un vin cu mari şanse de a fi înregistrat ca produs tradiţional este şi „Merlot-ul de Oancea”. În 1987, acest vin câştigase 5 medalii de aur la un concurs internaţional, dar după 1990 producţia a încetat. În urmă cu patru ani, pentru relansarea acestui soi şi-au unit eforturile primarul Victor Chiriloaie şi un investitor, Gheorghe Chelaru, care a cumpărat pe teritoriul comunei o suprafaţă de 23 ha de teren, pe care le-a plantat cu vie. Solul de la Oancea este cel mai bun sol din ţară pentru vinurile roşii şi înainte de 1989 „Merlot-ul de Oancea” era considerat cel mai bun merlot din ţară.

 Crama Galati pune la dispozitie struguri de masa din soiurile:

 1. Cardinal
 2. Muscat de Hamburg
 3. Victoria
 4. Sultamina fara samburi

Dintre soiurile de vin produse amintim:

 1. Sauvignon Blanc
 2. Chardonnay
 3. Merlot
 4. Cabernet Sauvignon
 5. Alicante
 6. Aliatico
 7. Chiraq
 8. Feteasca Alba
 9. Feteasca Neagra
 10. Muscat Ottonel