Odata cu aderarea la Uniunea Europeana , viticultura tarii noastre cunoaste noi perspective de dezvoltare .Astfel prin adoptarea legislatiei europene la conditiile tarii noastre ,s-au legiferat si bazele sustinerii financiare in viticultura .
Producatorii agricoli , detinatori de plantatii viticole,pot beneficia de sprijin financiar in modernizarea si refacerea plantatiilor viticole , si de sprijin financiar in domeniul vinificatiei.
Noua legislatie viticola are ca obiective si inventarierea si evidentierea parcelelor viticole, defrisarea si infiintarea de noi plantatii ,modernizarea exploatatiilor existente,imbunatatirea sortimentului de struguri, precum si noi precizari in domeniul comercializarii strugurilor si a vinului .
Sprijinul acordat pentru infiintarea de noi plantatii viticole (Ord.247/2008 ),se acorda intre 75 – 80% din cheltuielie de infiintare a plantatiei ,sprijin de care pot beneficia detinatorii de plantatii viticole care au expirata perioada de exploatare a plantatiei si se incadreaza in prevederile Ord.462/2006 privind drepturile de plantare . Pentru obtinerea subventiei la infiintarea plantatiilor , se intocmeste un proiect de infiintare ,sint necesare acte justificative conform Ord. 247/2008 si se depun la DADR.in termene fixate de lege.
Prime de defrisare se aproba si pentru suprfetele solicitate a se defrisa ininte de termen .(Ord.572/2008 ) dar cu pierderea dreptului individual de replantare .
Legislatia prevede si sprijin in domeniul tratamentelor fitosanitare si in vinificatie , precum si unele reglementari in ce ce priveste evidentierea productiei (Ord. 487/2009 ) si a comercializarii vinurilor .