Mirosul in procesul degustarii vinului

Mirosul in procesul degustarii vinului

Aroma vinului       Cu totii avem macar o vaga idee despre cum se face vinul, insa, cu toate ca il consumam in mod frecvent, putini dintre noi stim cum se degusta acesta si, mai ales, cum functioneaza mirosul in procesul degustarii vinului.

       Oricat de tentant ar fi sa ducem direct paharul spre gura, o degustare corecta incepe cu mirosirea vinului. Acest lucru nu face altceva decat sa-ti pregateasca papilele gustative pentru lichidul ce urmeaza sa le inunde. S-ar crede ca in procesul de degustare al vinului, gura este cea care ne poate oferii cele mai multe detalii despre acesta, insa, specialistii declara despre nas, ca acesta este cel care ofera cele mai multe si mai acurate amanunte. Cum se explica acest fenomen? Ei bine, ganditi-va la momentele in care sunteti raciti si vi se pare ca niciun aliment nu are gust; aproape de fiecare data aveati nasul infundat si abia puteati sa respirati, asa-i? Ei bine, majoritatea lucrurilor pe care le gustam trimit stimuli asupra creierlui nostru si cu ajutorul mirosului.

       Exista doua moduri prin care putem simti un miros: primul este direct prin nari, cand inspiram pur si simplu, in timp ce al doilea are loc prin pasajul retronatal, cunoscut si ca zona din acoperisul gurii, care duce direct la cavitatile nazale. De aceea, este mai mult decat indicat ca inainte sa gustati un vin, sa il mirositi. Veti stii imediat daca acesta merita consumat.

Vin alb vin rosu       Dupa ce este turnat in pahar, chiar inainte de a-l mirosi, rasuciti vinul, permitandu-i acestuia pe cat posibil sa se “destinda”. Aroma vinului este cunoscuta sub numele de buchet si este compusa din mirosul strugurilor, combinat cu aromele create in procesul de vinificatie si cu cele din timpul fermentatiei si imbatranirii. Rasucirea vinului in pahar nu face altceva decat sa elibereze aroma acestuia, lasand nasul nostru sa atraga mirosurile si, cu ajutorul simtului olfactiv, care este, in esenta, panoul de control al mirosului, sa putem afla primele caracteristici ale vinului. Simtul nostru olfactiv interpreteaza ceea ce mirosim, comparand imediat un miros cu altele familiare. Explicatia acestui lucru este data de pragul de recunoastere. Un exemplu bun in acest sens il reprezinta modul in care, intr-o clipa, un miros aleatoriu ne poate readuce cu gandul la o amintire din copilarie.

        Dupa ce rotiti vinul in pahar, inspirati adanc, inchideti ochii si incercati sa lasati aroma vinului sa va poarte. In functie de locul de care va aminteste, de mireasma pe care o emana, puteti puncta notele cele mai inalte ale vinului pe care urmeaza sa il gustati. Retineti ca vinul este alcatuit din mai mult de 300 de compusi chimici organici diferiti, iar pasionatii descriu aromele vinurilor ca fiind unele fructate, marine, lemnoase si multe altele.

Degustare vin        Vinurile, la fel ca oamenii, au personalitati unice care sunt alcatuite din mai multe calitati diferite. De aceea, daca alegem sa mai invartim vinul inca o data in pahar, s-ar putea sa ne surprindem pe noi insine ca am reusit sa distingem nu unul, ci mult mai multe arome. Degustarea vinului nu incepe niciodata cu gustarea propriu-zisa a acestuia, ci mai degraba cu inhalarea aromelor care sa ne gadile simturile, mirosul in procesul degustarii vinului fiind deosebit de important.