Vinul poate vae defecte, Ca si omul vinul nu se naste cu defecte ci le capata in timp. Defectele vinurilor pot aparea din diferite cause: struguri stricati, vase neigienizate, camera sau Sali neiginenizate, vinuri tratate excesiv, etc.
· Vinul busonat.
Un defect comun intalnit este vinul busonat. Aceasta inseamna ca vinul miroase a ziar umed, pivnita umeda sau dop. Cauza este contaminarea dopului de pluta cu TCA (2,4,6 – tricloroanisol). Acesta este un fungus prezent in atmosfera in special in zonele in care se utilizeaza pesticide, si este preluat de copacii din care sunt produse dopurile. Nu este vatamator pentru organismul uman si nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Ironia face ca clorofenolii prezenti in aceasta ciuperca, ce au ca rezultat cloroanisolul, sunt de asemenea prezenti in clorina, produs chimic utilizat la sterilizarea dopurilor de pluta.
· Ruperea dopului in timpul extractiei.
In cazul in care dopul se rupe si cade in sticla, vinul trebuie decantat si servit limpede. O alternativa mai costisitoare pentru restaurant ar fi inlocuirea sticlei. Una din cauzele in care dopul se rupe poate fi faptul ca sticla a fost probabil pastrata vertical, permitand plutei sa se usuce si sa devina faramicioasa.
· Lipsa claritatii
Daca vinul prezentat nu este limpede, cauzele pot fi multiple si sunt generate in procesul de fabricatie (filtrare precara etc). Sticla trebuie inlocuita.
· Vinul “efervescent”
Daca varietatea de vin servita nu este un vin spumos sau spumant, dar prezinta urme de efervescenta, este o indicatie clara ca o a doua fermentare a avut loc in sticla, probabil din cauza conditiilor variabile in temperatura de pastrare. Uneori acest vin are un miros de drojdie. Toate sticlele provenind din acest stoc ar trebui verificate imediat.
· Vinul oxidat
Acesta este un rezultat direct al faptului ca vinul a fost expus la aer. Cauza probabila este, de asemenea, pastrarea sticlei in pozitie verticala, permitind uscarea dopului si patrunderea aerului prin porii acestuia. Vinul alb va capata o culoare maronie si va parea lipsit de aciditate.
· Vinul maderizat
Vinul maderizat are in principiu aceeasi aparenta cu vinul oxidat, cu diferenta ca maderizarea este produsa prin expunerea acestuia la o sursa de caldura sau la soare in timpul procesului de transportare sau productie.
Mirosul de şoarece este un defect care apare la vinurile ţinute în pivniţe neaerisite corespunzător, contaminate cu ciuperci ca Bretanomyces sau bacterii precum Lactobacillus. Acestea pot sintetiza compuşi din vin, inclusiv alcoolul etilic, producând o serie de compuşi care ofera senzatia de "miros de soarece" la contactul cu saliva, in timpul degustării.