Cum alegem vinul

Cum alegem vinul

1_07Lumea vinurilor poate fi un loc complex si intimidant pentru neinitiati, dar nu iti face griji: exista cateva reguli pe care daca le respecti vei deveni din amator novice in tehnica de alegere a vinurilor.

Exista oameni care stiu daca vinul sau sampania din fata lor e de calitate, si chiar si ce gust ar cam putea sa aiba, doar analizand sticla. Ceea ce unora le poate parea o sarlatanie, e in realitate o dezvoltare a abilitatii de a citi eticheta, combinata cu cunostiintele despre vin. Desigur, toate aceste informatii trebuie relationate cu scopul pentru care cumparam vinul.

Atunci cand cumparam o sticla de vin, trebuie sa avem in vedere trei lucruri: cum arata sticla, din ce e facut dopul si ce informatii ne ofera eticheta.

Dintre toate ambalajele in care poate fi tinut, sticla e cea care asigura cea mai buna conservare a calitatilor vinului. Indiferent daca vinul imbuteliat e alb sau rosu, sticla ar trebui sa fie inchisa la culoare, pentru ca vinul este sensibil la ultraviolete. Dar, sticlele inchise la culoare au dezavantajul de a camufla culoarea vinului, si din motive de marketing, vinurile roze si cele albe, care sunt destinate unui consum rapid, sunt imbuteliate in sticla transparenta. Tot in sticla transparenta sunt imbuteliate si unele vinurile licoroase (vinurile dulci tip Tokaj, Sauternes sau Lacrima lui Ovidiu), care sunt protejate de ultraviolete datorita cantitatii mari de zahar pe care o contin. In cazul sampaniei, sticla are pe fund o adancitura si este mai groasa (si deci mai grea) decat cea folosita la imbutelierea vinului, pentru ca trebuie sa reziste la presiunea imensa care se dezvolta odata cu formarea bulelor. Adancitura de pe fundul sticlei, era o dovada de rezistenta pe vremea cand sticla se producea in ateleiere prin suflare.

Un bun cunoscator de vinuri poate detecta rapid toate aromele dintr-un pahar de vin si sa foloseasca aceste arome pentru a face potriviri perfecte cu mancarea.

Cu cat vinul este mai sec, cu atat nu e atat de mult zahar si nu e atat de mare primejdia sa se tulbere si nu se pune atat de mult sulf. Noi avem un antiseptic natural, respectiv substanta coloranta care se cheama antociant, dar si substanta care iti face gura punga, taninurile. Acestea impreuna substituie necesitatea de a introduce dioxid de sulf, asa ca foarte putin se pune in vinul rosu. De unde intelegem ca acesta este mult mai natural sau mai putin agresat de aceste E-uri.

Strugurii rosii transmit in vinul rosu multe substante antioxidante, care lupta cu acumularile de colesterol si substantele cancerigene, motiv pentru care poate fi si este considerat un medicament in profilaxia bolilor cardiovasculare.

Trebuie sa iti amintesti sa combini vinurile usoare cu mancaruri usoare ca pestele, puiul si sosurile cremoase, si sa amesteci vinurile mai dure cu mancarea consistenta, ca vita, pastele cu tomate si porcul.