Partea de Vest a tarii noastre, in principal zona Aradului dar si Banatul, reprezinta o bogata zona viticola cu traditie. Clima este in general benefica pentru viticultura, iar strugurii din aceasta zona au un gust special, nemaintalnit in alte parti.
Pe latura dinspre apus a tarii exista doua regiuni viticole: cea a Banatului, in jumatatea sudica si cea a Crisanei si Maramursului, spre nord. Intre ele se interpun, intervenind cu un accent aparte, viile Aradului. Viticultura acestei zone se intinde pe o lungime de 325 km, ceea ce face ca ea sa se afle sub influenta unor foarte variate conditii de „clima, sol si orografie, care determina o accentuata diversificare a sortimentelor de soiuri si a calitatii vinunlor. Arealele din sud, din regiunea viticola a Banatului, beneficiaza de influenta favorabila a unui climat cu usoare nuante mediteraneene, in timp ce in Crisana si Maramures se face simtita influenta climei din Europa centrala, mai putin darnica pentru vita de vie.
Viile sunt presarate, pe tot cuprinsul zonei, incepand de la Dunare, in sud, pana la Halmeu, aproape de granita nordica a tarii, fara a se inchega in mari masive. Ele ocupa, totusi, o suprafata de peste 17.000 hectare, cu mari posibilitati de a fi sporita.
Viile Banatului se concentreaza in cinci centre viticole care se insiruie, urcand spre nord, in ordinea: Moldova Noud, Tirol, Silagiu, Recas si Teremia.
Judetul Arad dispune de una din cele mai renumite podgorii ale tarii, cea de la Minis-Maderat, situata intre apele Muresului si ale Crisului Alb.
In Crisana si Maramures pe aceeasi cale spre nord, intalnim podgoria Diosig, apoi Valea lui Mihai, mai spre est cea Silvaniei, precum si cateva centre viticole care nu sunt de ocolit: Biharia si Tileagd, in sud, Halmeu si Seini, in nord.
Viticultura zonei este colinara, viile cauta adapostui muntilor, care nu lipsesc si deschiderea spre soare si lumina a versantilor. Exista doua exceptii: viile din centrul viticol Teremia, din Banat si cele din podgoria Valea lui Mihai, din judetele Bihor si Satu Mare, asezate pe terenuri plane, a caror soarta este strans legata de solurile acestor locuri, pe care via creste in modul cel mai folositor.