Transilvania, vechi principat roman, adaposteste din vremuri stravechi o cultura bogata in domeniul viticol, tipuri de vinuri de o noblete desavarsita, cautate de catre specialisti. Importanta regiunii viticole a Transilvaniei nu sta in intinderea viilor, care nu depasesc 14.000 hectare, ci in calitatea vinurilor produse aici, cu nuante particulare de noblete si originalitate, precum si in largile posibilitati oferite de aceasta zona pentru extinderea viticulturii. Cultura vitei de vie este favorizata in aceste locuri de un relief care pare a-i fi special destinat, format din nesfarsite spinari de deal prea putin cultivate cu folos si care abia asteapta sa fie acoperite cu vii.
Pana nu de mult, fiecare asezare a Transilvaniei isi avea viile sale, agatate chiar si pe coaste abrupte, cu randurile curgand de la deal la vale. Din curtea casei sale parintesti din Lancram, privirile de copil ale lui Lucian Blaga erau atrase de ,,Coasta cu viile” din marginea de rasarit a satului. Aceste plantatii au disparut in mare masura odata cu colectivizarea, pentru ca numai oamenii stapani pe viile lor le puteau cultiva, asa cum erau ele asezate si plantate. Vor mai apare aceste vii-gradina din jurul satelor? Vor mai anima ele vreodata peisajul transilvan? Sa speram ca da! Ar fi pacat ca acest lucru sa nu se poata infaptui.
Pe actuala harta viticola a Transilvaniei (dar si pe cea veche) se contureaza cinci podgorii, toate de prima marime. In fruntea lor se afla podgoria Tarnavelor, cu centrele sale viticole de la Blaj, Jidvei, Medias, Tarnaveni, Zagar si Valea Nirajului. Foarte aproape de aceasta ca asezare si faima este podgoria Alba, care-si imparte viile intre centrele viticole Alba-Iulia si Ighiu; putin mai la sud se afla podgoria Sebes-Apold, iar mai la nord cea de la Aiud. In sfarsit, asezata mai sus pe harta, exista vechea podgorie a Lechintei, cu renumitele sale centre viticole de la Lechinta, Teaca, Bistrita si Batos.
Nu sunt intinse viile Transilvaniei, dar vinurile obtinute aici, bine cunoscute si apreciate, au devenit produse foarte solicitate la export si pe piata intena. Cine nu s-a intalnit cu vinurile de Blaj si de Jidvei, cu spumantele de Alba-Iulia si de Apold, cine nu a ramas incantat de inaltele lor calitati?
Ne aflam in cautarea acestor vinuri, calcand cu emotie drumurile viilor Transilvaniei. Vom pleca din centrul regiunii, din podgoria Tarnavelor, vom trece prin podgoriile Albei si ale Aiudului si vom incheia periplul nostru in nord, in podgoria Lechintei. Nu este, desigur, tot, dar este destul pentru a ne putea face o imagine despre viticultura acestei zone si despre calitatea vinurilor sale, alaturi de oamenii acestor locuri care isi iubesc meseria, ridicand viticultura la rang de arta.