Crame de vinuri din Muntenia

Crame de vinuri din Muntenia

crame_de_vinuri_din_muntenia_400

Muntenia si Oltenia, cele 2 provincii istorice romanesti, au fost din timpuri stravechi bogate in asezari viticole, cu o straveche traditie in producerea vinului si a viticulturii in general.

Cele doua provincii din sudul Carpatilor meridionali, Muntenia si Oltenia, detin impreuna o suprafata viticola de aproape 104.000 hectare. Viile sunt aici situate mai ales in zona colinara, pe ultimele ramificatii ale muntilor, spre campie, unde s-au constituit mari si importante podgorii, dar se intalnesc si pe nisipurile din sudul Olteniei, precum si in cateva areale din apropierea Dunarii.

Strabatand Muntenia de la est spre vest, ne intalnim in primul rand cu podgoria Dealurile Buzaului, cu centrele sale viticole de la Ramnicu-Sarat, Zarnesti si Cenatesti, apoi cu intinsa podgorie a Dealului Mare, cu renumitele sale vii situate in centrele Zoresti, Merei, Pietroasa, Breaza-Buzau, Cricov, Tohani, Ceptura, Urlati, Valea Calugareasca si Boldesti. Mai departe, intram in podgoria Stefanesti-Arges, constituita din centrele viticole Stefanesti, Topoloveni si Valea Mare – Dambovita, iar apoi in cea de la Samburesti. Trecand apa Oltului, in Oltenia, ne intampina vechea podgorie a Dragasanilor, cu viile sale din centrele Dragasani, Gusoeni, Cerna si lancu-Jianu. Mai jos, in judetele Dolj si Mehedinti, se afla podgoriile Dealurile Craiovei, Severinului si Plaiurile Drancei, precum si centrul viticol independent Segarcea.

Nu putem omite din aceasta insiruire viile situate pe nisipurile din apropierea Dunarii, din partea de sud a Olteniei si anume cele din podgoriile Sadova-Corabia, Calafat si din podgoria Dacilor, cele din judetul Gorj (centrele viticole Targu- Jiu si Poiana Crusetu), precum si cele cateva areale producatoare de vinuri de buna calitate, ocupand suprafete restranse, in judetele Braila (Ciresu, Jirlau, Ramnicelu), Calarasi (Ulmu), Giurgiu, (Greaca), Dambovita (Bucsani, Valea Voievozilor), Arges (Costesti), Teleorman (Furculesti si Mavrodin), Olt (Draganesti).

Zona in care ne gasim este avantajata de conditiile sale de clima, si anume de surplusul resurselor de lumina si caldura, mai mari fata de cele din nordul Moldovei si din Transilvania. Datorita acestui climat, aici se produc cele mai bune vinuri rosii romanesti, colorate si corpolente, dar si vinuri albe superioare, multe cu denumire de origine, pline de atractivitate.

La fel ca si in Moldova, vom inscrie in itinerariul nostru numai cateva din locurile amintite, alegandu-le pe cele mai renumite pentru calitatea vinurilor pe care le produc. Ne vom opri, intai, in celebra podgorie a Dealului Mare, vom face un scurt popas la Pietroasa, vom trece prin podgoriile Stefanestilor si Samburestilor, vom ajunge apoi la Dragasani si ne vom intalni, mai departe, cu viile si vinurile Doljului, Mehedintilor si Gorjului. Este un drum lung, presarat cu nenumarate surprize si mari satisfactii. Ajungand in aceste locuri constatam bogatia vinurilor si calitatea viilor, laolalta cu oamenii priceputi si dedicati care practica aceasta meserie din generatie in generatie.