Crame de vinuri din Moldova

Crame de vinuri din Moldova

cramele_din_moldova_400

In Moldova, viticultura este pomenita inca de pe timpul dacilor si mai tarziu in Evul Mediu, in perioada de glorie in care Stefan cel Mare a domnit, infiintand totodata pe langa numarul mare de biserici si manastiri si celebrele vii si crame care s-au pastrat pana in ziua de astazi.

Viile ocupa, in Moldova, o intindere de peste 90.000 hectare, ceea ce inseamna a treia parte din suprafata viticola a tarii. Plantatiile de vii se insiruie pe toata lungimea provinciei, incepand din Botosani, in nord, pana in Vrancea, in sud si pe toata latimea ei, din zona deluroasa a subcarpatilor rasariteni si pana in apa Prutului.

Urmarind harta viticola a Moldovei si coborand pe ea, din nord catre sud, ne intalnim cu cateva celebre podgorii pe care le amintim in preambulul calatoriei noastre.

In judetul Iasi ne iese in primul rand in cale podgoria Cotnari, in care vom face primul nostru popas. Tot aici ne intampina podgoria Iasilor, cu centrele sale viticole Copou, Bucium, Uricani si Comama, precum si centrele viticole independente Plugari si Probota. Incepand din sudul acestui judet si traversand, apoi, judetul Vaslui pe toata lungimea sa, strabatem intinsa podgorie a Husilor, in cuprinsul careia se afla centrele viticole Bohotin, Averesti, Husi, Vutcani si Murgeni. Tot in Vaslui exista podgoria Colinele Tutovei, alcatuita din centrele Iana, Tutova si Balabanesti (ultimul situat in judetul Galati).

In judetul Bacau ne intalnim cu podgoria Zeletin, cu viile sale din centrele Zeletin, Dealul Morii, Paricea, Tanasoaia si Gohor. Judetul Galati, in sud-estul Moldovei, a devenit o mare zona viticola, in care exista patru podgorii: Dealul Bujorului (cu centrele viticole Bujoru, Smulti, Oancea si Beresti); Nicoresti (cu centrele Nicoresti si Buciumeni); Ivesti (centrele viticole Ivesti, Tecuci si Corod) si Covurlui (centrele viticole Baleni, Scanteiesti, Pechea si Smardan). In sfarsit, in partea de sud-vest a Moldovei, in Cotul Carpatilor, ne intalnim cu marile podgorii ale Vrancei, respectiv cu Odobesti, Panciu si Cotesti care cuprind la randul lor o serie de centre viticole de mare reputatie despre care vom mai vorbi.

Nu vom putea vizita toate aceste locuri si aceasta nu pentru ca nu ar merita sa poposim peste tot. Avand de parcurs o cale lunga, suntem nevoiti sa stabilim din capul locului ca ne vom opri la Cotnari, apoi la Iasi, mai departe la Husi, apoi in Dealul Bujorului, la Nicoresti si, in cele din urma, in Viile Vrancei. Este un traseu care, in mod sigur, ne va edifica asupra calitatii vinurilor moldovenesti, atat de mult apreciate si cantate. Vinurile moldovenesti au ajuns sa fie apreciate la superlativ peste hotare, datorita calitatii lor excelente si a modului traditional care s-a pastrat in producerea acestora.