Crame de vinuri din Dobrogea

Crame de vinuri din Dobrogea

cramele_din_dobrogea

Dobrogea, cea atat de veche si cosmoplita, beneficiaza de terenuri excelente pentru viticultura.

In Dobrogea, vita de vie poate fi cultivata oriunde. La fiecare pas, incotro te intorci, sunt locuri bune pentu vii. Relieful regiunii, format dintr-o succesiune de coline si terenuri plane, larg invalurat, nu ridica probleme pentu viticultura; lumina si caldura sunt peste tot din belsug; solul are o buna structura si fertilitate si contine toate elementele chimice de care vita de vie are nevoie. Apa din precipitatii nu este catusi de putin in prisos, fapt care constitute o buna premisa pentru obtinerea unor vinuri de inalta calitate.

Nu este de mirare ca, dispunand de astfel de conditii, viticultura dobrogeana s-a dezvoltat in ritm rapid, ajungand in prezent sa ocupe un loc de prima importanta.

Viile Dobrogei ocupa astazi o suprafata putin mai mare de 25.000 hectare. Ele se leaga in cateva podgorii care se cer a fi incluse in orice periplu bahic. Regiunea este taiata de-a curmezisul, putin mai jos de jumatatea ei, de celebra podgorie a Murfatlarului, intinsa pe traseul vaii Carasu si formata din trei centre viticole: Murfatlar, Medgidia si Cernavoda. Urcand spre nord, pe latura estica a tinutului, intalnim podgoria Istria – Babadag. In nord, pe malul Dunarii, ne intampina vechea podgorie de la Sarica-Niculitel, care-si aduna viile in trei centre viticole: Tulcea, Niculitel si Macin. In extremitatea sudvestica a regiunii, in imediata apropiere a batranului Danubiu, se afla viile de la Ostrov, Oltina si Aliman. Nu pot fi omise din aceasta enumerare nici viile de la Daieni si Harsova, cele de la Adamclisi si Baneasa si nici cele de la Mongalia si Chirnogeni, toate intrate in peisajul viticol dobrogean.

Tinutul in care ne gasim ofera conditii dintre cele mai bune atat pentru producerea vinurilor, cat si a strugurilor de masa. Pot fi cultivate aici chiar si soiurile pentru stafide, care pretind un surplus de caldura in perioada coacerii strugurilor si sunt mai putin rezistente la temperaturile scazute din timpul iernii.

Produsele care preiau in cea mai mare masura amprenta factorilor favorabili de cultura sunt, insa, vinurile. In Dobrogea se produc vinuri care au insusiri calitative distincte, purtand blazoane de mare noblete. Podgoria Murfatlar se inscrie, alaturi de Cotnari si Pietroasa, in grupa arealelor viticole romanesti in care pot fi obtinute vinuri dulci naturale din struguri culesi la stafidirea boabelor. Peste tot in aceasta regiune pot fi produse vinuri rosii de mare marca, bogate si intens colorate, precum si vinuri albe seci sau demiseci, care se disting prin putemica lor personalitate. Va invitam sa incercati vinurile cu traditie din Dobrogea, unice pe plan local si international.