Crama Vinuri Iasi reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Crama Vinuri Iasi: Crama Iasi.
Situat in nord-estul tarii, pe sapte coline asemeni Romei, Iasul poarta cu mandrie urmele traditiilor artistice, culturale si viticole. Un astfel de loc innobilat cu traditie este renumitul centru viticol Bucium. Vinurile spumante si cele aromate din Muscat Ottonel au inceput sa fie produse din anul 1972, tehnologia fiind in permanenta perfectionata. Rameros, Rachiu de pere Williams, Rachiu de Prune, Rachiu Muscat sunt printre cele mai reprezentative noutati care se constituie la nivel national, in produse unicat datorita si instalatiilor de tip Charente care permit o dubla distilare. Esenta vinurilor de Bucium este rezultatul unei relatii intime intre varietatile de soiuri, climatul si solurile existente. Combinand intr-o maniera fericita traditia seculara si principiile moderne ale viticultuii, Buciumul se afla sub constelatia fericita a succesului.
Podgoria BUCIUM este atestată documentar din anul 1469 cînd o suprafaţă de vie de pe Socola a fost donată Mănăstirii Neamtului. Este situată pe patru din cele şapte coline ale IAŞULUI: Dealul Bucium, Dealul Vişani, Dealul Tomeşti şi Dealul Pietrăria, înfiinţată ca Societate Agricolă de Stat în anul1949 , ajungînd la un patrimoniu de 1050 hectare de viţă-de-vie si 400 ha livezi. Podgoria Bucium este aşezată în Podişul Moldovei, zonă în S-E României, la o altitudine de 200-300 m, la 30 km de rîul Prut. Solul este de tip cernoziom şi argilos brun-roşcat. Clima este temperat continentală, cu o medie de 8-10′C şi precipitaţii de 500-700 mm/an.
Soiurile din plantaţii sunt în majoritate soiuri autohtone (Fetească Albă, Fetească Regală, Fetească Neagră), dar şi soiurile Aligote, Muscat Ottonel, Merlot care dau vinuri cu o tipicitate specifică Podgoriei Bucium.Tipicitatea zonei, nota de proaspetime a vinurilor se datorează situării podgoriei la nord de paralela 45, unde verile nu sunt prea călduroase astfel încăt aromele primare nu se ard.Zona şi textura solului duc la obţinerea de vinuri cu aciditate ridicată ce le face foarte apreciate mai ales în asocirea cu diferite bucătării. Cu un istoric atestat documentar inca din 1469 – cand Stefan cel Mare dona Mitropoliei din Suceava o suprafata de vie din dealul Socola, Podgoria Bucium este una dintre cele mai importante din zona Moldovei. Oficial, bazele podgoriei s-au pus in anul 1949, iar in 1970 – 1980 societatea avea in exploatare 1050 ha de vita de vie si 400 ha de pomi fructiferi, fiind una dintre cele mai mari din Moldova.
Adaugand la calitatile native ale soiurilor, experienta si exigentele specialistilor, portofoliul podgoriei cuprinde astazi sortimente unicat pe piata nationala: Vin Spumant Muscat, Vin Aromat Rose, Rameros, Rachiu de pere Williams, Rachiu Muscat. Agroindustriala Bucium SA este una din cele mai cunoscute societăţi vitivinicole din România, Zona Moldovei. Este o societate modernă care foloseşte cele mai noi tehnologii pentru obţinerea de vinuri de calitate superioară martore sunt medaliile şi distincţiile obţinute la concursurile de vinuri. Agroindustriala Bucium este un complex deoarece aici se produc toate cele trei băuturi alcoolice naturale: Vinuri liniştite, Vinuri Spumante şi Rachiuri naturale din fructe şi subproduse vinicole. În afară de piaţa internă, produsele marca BUCIUM sunt apreciate şi pe piaţa Germaniei şi S.U.A.